 |
|
/File de somon a la Martin |
|
|
|
|
|
|
Ingrediente |
 |
INGREDIENTE PENTRU 2 PORTII:
500-600 gr. file de Somon (norvegian, proaspat sau congelat)
200 gr. Bacon (felii lungi de cca. 15-20 cm, taiate subtire)
100 gr. smantana
50 gr. samburi de migdale
2 portocale proaspete
1/2 lamaie
50 ml. vin alb demidulce (de preferinta Muscat Otonel)
30-40 gr. unt (de calitate)
2 catei, mari, de usturoi romanesc (din import, doar daca nu este chinezesc)
cca. 10-20 gr. sare (de mare)
cca 5 gr. piper (proaspat macinat)
1 legatura de patrunjel (proaspat)
2-3 frunze de menta (proaspata)
ulei de masline
2-3 linguri de faina
|
|
Mod Preparare |
 |
MOD DE PREPARARE:
Se iau bucatile de filé de Somon si se badijoneaza bine cu ulei de masline in care, in prealabil, s-au pus 2 catei de usturoi, pisati usor cu furculita, si un “varf de cutit” de piper.
Bucatile de filé astfel pregatite se introduc pentru cca. ½ de ora la rece (4º C)
Sosul – intr-o tigaie se pune putin unt, se adauga cele 2-3 linguri de faina, se amesteca pana se rumeneste un pic, dupa care amestecul obtinut se scoate intr-un vas, se adauga smantana cu vinul, o lingurita de ulei de masline, zeama de la ½ lamaie, peste care se arunca, in gluma, un “varf de cutit” de piper si un altul de sare de mare, se mixeaza bine dupa care, sosul astfel obtinut, se pune langa filé, in frigider, intr-o sosiera de argint sau din inox.
Se taie, rotund, felii de portocala (se indeparteaza coaja si samburii), nici prea groase nici prea subtiri, se “trag” la tigaie, la foc potrivit, in putin ulei de masline (1 minut pe fiecare parte), dupa care se scot si se lasa la scurs pe un servetel de hartie.
Bucatile de filé se trag la tigaie intr-un “varf de cutit” de unt, 2-3 minute pe fiecare parte. Se intorc si se scot cu grija pentru a nu se sfarama si se depun pe un platou, la odihna.
Samburii de migdale se prajesc usor in tigaie (3-5 min.) peste care se presara putina sare de mare, se scot si se piseaza, nu prea marunt, cu varful furculitei.
Se ia cate o bucata de file, se pune, aproximativ, cantitatea de la 2 samburi de migdale la capatul feliei si se roluieste cu grija, se procedeaza asa cu toate, dupa care le impachetam in feliile de Bacon, le prindem cu o scobitoare si le prajim in ulei de masline, pana cand prind o culoare aurie.
|
|
Mod de Servire |
 |
Se serveste, repede – pentru ca rotocolul sa nu se raceasca, pe o farfurie mare, intinsa, alba (poate fi si colorata, dar úni), fara model.
Se aseaza feliile de portocala, egal cu numarul de rotocoale, se stropesc cu un pic de sos, dupa care, peste fiecare rotocol asezat pe felia de portocala prajita, se toarna din nou sos. Peste sosul alb se imprastie, pentru decor si gust, patrunjelul amestecat cu frunzele de menta, taiate mediu.
Tot pentru decor, inainte de a se aduce la masa, se toarna de jur-imprejurul compozitiei o dara subtire de sos de soia cu ciuperci.
Aceasta savuroasa reteta se poate degusta alaturi de o “salata” de hrean in combinatie cu sfecla rosie, rase, dreasa cu o lingurita de miere, otet de mere diluat cu apa si un varf de sare de mare.
Se serveste numai cu chifle, sau cu painisoare foarte proaspete! (Nu se serveste cu felii de paine).
Sigur, reteta s-ar putea sa va para, usor, costisitoare... Atunci luati avionul pana la OSLO, mergeti apoi cu masina pana intr-unul din orasele Hammerfest, Harstad, Trondheim, Stavanger sau Cristiansand, porturi la Marea Norvegiei sau la Marea Nordului, imbarcati-va pe un pescador, stati 6 luni pe mare, prindeti somonul, de coada, ii faceti cu ochiul, il aduceti repede la Bucuresti si... Hai-da-de! Parca mai bine il cumparati de la super-market, si nici nu va mai parea atat de costisitor, nu?!
Acest delicates se insoteste, neaparat, cu un pahar (doua), de vina alb, demi-dulce sau demi-sec, usor racit.
Prin glandele salivare, v-a sosit, cumva, apa sub limba? Clatiti-va gura si treceti la treaba! Sa nu uit, fir intins!
Reteta originala
creata de Ion Bogdan MARTIN,
dupa o vizita la Marea Nordului, in octombrie 1990
|
|
Detalii Reþetã |
 |
Adaugat 2006-02-11 18:00 |
Timp realizare 45min |
Dificultate Medie |
|
 |
Posted by Reteta originala creata de Ion Bogdan Martin |
Voturi |
637 |
|
|
Voteaza Reteta |
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|